Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką, to popularna amerykańska słodkość! Jak na nie patrzę, to przed oczami mam sceny z zagranicznych filmów, w których policjanci się nimi objadają.Te słodkie oponki usmażone na głębokim tłuszczu najlepiej smakują polane lukrem, lub polewą czekoladową.. Mmm… Pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦450 g mąki
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦140 g cukru pudru
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦200 ml mleka
    ◦2 jajka roztrzepane
    ◦3 łyżki oleju
    ◦1 łyżeczka aromatu waniliowego


    Składniki na lukier:
    ◦100 g cukru pudru
    ◦2-3 łyżki gorącej wody
    ◦1 łyżka soku z cytryny
    ◦kilka kropli aromatu waniliowego


    Dodatkowo:
    ◦olej
    ◦kolorowe posypki
    ◦kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Donuts (doughnuts) – pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta na Donuts:

    W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajka, olej, aromat waniliowy i mleko. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

    Przygotowanie lukru:

    Cukier puder ucieramy do gładkości z 2-3 łyżkami gorącej wody, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Gęstość lukru regulujemy przez zwiększenie ilości wody lub cukru pudru.

    Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką zanurzamy do połowy w lukrze, jeśli chcemy dekorujemy posypkami lub kandyzowaną skórką pomarańczowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować