REKLAMA

Donuts, pączki z dziurką

wyświetlono: 691 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Moje ulubione pączki! Chrupiąca skórka z zewnątrz, w środku delikatne ciasto drożdżowe. W bardzo prosty sposób przygotujesz je samodzielnie w domu.

opublikowany: 10.04.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży suchych (7g)
    2 jajka
    1 żółtko
    1 szklanka letniego mleka
    3 łyżki roztopionego masła (90g)
    2 łyżki spirytusu
    5 łyżek cukru
    szczypta soli

    olej lub smalec do smażenia
    1 gorzka czekolada
    posypka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (wszystkie poza masłem) i zagnieść ciasto, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać około 10 / 15 minut, chyba, że jesteście szczęśliwcami posiadającymi robota kuchennego z hakiem do wyrobu ciasta drożdżowego, wtedy wyrabiamy ciasto tylko kilka minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne.
  • 2. 2. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć miskę suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ważne jest pilnowanie, aby w domu nie było przeciągu, gdyż ciasto nie wyrośnie.
  • 3. 3. Po upłynięciu godziny ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką lub kieliszkiem do szampana o średnicy około 6,5 cm wykrawać koła, następnie mniejszą foremką (około 1,5cm) wykrawać pośrodku większych kół - mniejsze (ja zastosowałam zakrętkę od butelki po wodzie mineralnej).
  • 4. 4. Donuts układamy na oprószonej mąką stolnicy i ponownie zostawiamy na minimum pół godziny do podwojenia objętości.
  • 5. 5. Kiedy oponki pięknie urosną, możemy przystąpić do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do około 170 stopni tłuszczu, z obu stron do zarumienienia ciasta. Mniejsza temperatura sprawi, że pączki za bardzo nasiąkną tłuszczem, zbyt wysoka sprawi, że pączki bardzo szybko się upieką od zewnątrz, a w środku będą surowe.
  • 6. 6. Donuty ozdabiamy jeszcze ciepłe dzięki czemu będą lepiej zwarte z polewą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma kroplami oleju. Studzimy i ponownie podgrzewamy. Jest to tak zwane temperowanie czekolady, mające na celu, aby nasze donuts ładnie się błyszczały, czekolada była przyjemna w dotyku, szybko zastygała i nie roztapiała się podczas jej dotykania.

Porady

Jak bez termometru ocenić czy temperatura tłuszczu ma około 170 stopni? Otóż, jeżeli wrzucimy nasze oponki na rozgrzany tłuszcz, a te zamiast stopniowo nabierać koloru poprzez kremowy, złotawy i lekko brązowy, nagle (po kilku sekundach) stają się brązowe, tzn. że powinniśmy ściągnąć na chwilkę garnek z olejem i poczekać około minuty, aż tłuszcz przestygnie. Donuts nie powinny być tłuste. Nie nasiąkną tłuszczem dzięki dodaniu do nich spirytusu, który po upieczeniu nie będzie w smaku wyczuwalny. Jeżeli przygotowujecie donuty dla swoich pociech i chcecie uniknąć użycia alkoholu polecam sok z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Donuts czyli amerykańskie pączki

Donuts czyli amerykańskie pączki

kategoria: Desery pączki lukier opublikowany: 05.02.2019 | wyświetlono: 877 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Dyniowe pączki z dziurką

Mają wspaniały żółty kolor. Są mięciutkie i po prostu pyszne. Każdy wyciągał rękę po kolejnego.

kategoria: Desery pączki oponki opublikowany: 28.01.2015 | wyświetlono: 538 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE