KAPUSTA Z FASOLĄ

4.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Dziś zapraszam Was na danie idealna na jesienne i zimowe dni. Kapusta z fasolą, bo o nią mi chodzi jest bardzo prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Uwielbia ją praktycznie każdy i jest idealna gdy chcemy nakarmić więcej głodomorków.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 g suszonej białej fasoli typu Jaś
    • 1 główka kapusty
    • 250 g surowego wędzonego boczku
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 liście laurowe
    • 3-4 całe ziela angielski
    • 1 łyżeczka cząbru
    • sól
    • pieprz
    • koperek do posypania
    • 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kapusta zasmażana

Kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.
    Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy boczek. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż cebula się zarumieni.
    Do gotującej się fasoli (ok. po godzinie gotowania) dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Dusimy pod przykryciem aż kapusta i fasola będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cząber, koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.
    Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować