TORT Z MUSEM MANGO

4 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiający i lekki Tort z musem mango, który jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wyglądem i smakiem zachwyci każdego! Uwielbiam do ciast i deserów dodawać pulpę z mango

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SPÓD:
    187 g herbatników użyłam np. korzennych
    112 g masła

    SKŁADNIKI NA MUS MANGO:
    650 g pulpy (puree) z mango
    1 łyżka soku z cytryny
    100 g jogurtu greckiego
    25 g żelatyny w proszku
    300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
    2-3 łyżki cukru pudru

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
    200 g pulpy (puree) z mango
    2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno Torty

Tort z musem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE SPODU:
    Herbatniki miksujemy, przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Mieszamy aż składniki się połączą i wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 25-30 cm (tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Dociskamy ręką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 2. PRZYGOTOWANIE MUSU MANGO:
    Pulpę z mango przelewamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy jogurt grecki mieszamy/miksujemy aż składniki się połączą.

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do bitej śmietany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy mus mango, delikatnie mieszając. Gdy masa będzie miała jednolity kolor przelewamy ją na schłodzony spód z herbatników.

    Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. PRZYGOTOWANIE POLEWY:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą – dodajemy tylko tyle wody aby przykryła żelatynę i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia.

    Pulpę mango podgrzewamy na palniku, gdy już będzie ciepła dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i przelewamy na schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia polewy.

    Przed podaniem Tort z musem mango wyjmujemy z formy (zdejmujemy obręcz) i dekorujemy świeżymi owocami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować