Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiający i lekki Tort z musem mango, który jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wyglądem i smakiem zachwyci każdego! Uwielbiam do ciast i deserów dodawać pulpę z mango
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI NA SPÓD:
187 g herbatników użyłam np. korzennych
112 g masła
SKŁADNIKI NA MUS MANGO:
650 g pulpy (puree) z mango
1 łyżka soku z cytryny
100 g jogurtu greckiego
25 g żelatyny w proszku
300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
200 g pulpy (puree) z mango
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Tort z musem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE SPODU:
Herbatniki miksujemy, przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Mieszamy aż składniki się połączą i wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 25-30 cm (tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Dociskamy ręką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
2.PRZYGOTOWANIE MUSU MANGO:
Pulpę z mango przelewamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy jogurt grecki mieszamy/miksujemy aż składniki się połączą.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do bitej śmietany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy mus mango, delikatnie mieszając. Gdy masa będzie miała jednolity kolor przelewamy ją na schłodzony spód z herbatników.
Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3.PRZYGOTOWANIE POLEWY:
Żelatynę zalewamy zimną wodą – dodajemy tylko tyle wody aby przykryła żelatynę i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia.
Pulpę mango podgrzewamy na palniku, gdy już będzie ciepła dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i przelewamy na schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia polewy.
Przed podaniem Tort z musem mango wyjmujemy z formy (zdejmujemy obręcz) i dekorujemy świeżymi owocami.
Komentarze