Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką

1 (1 ocen)

  • 3 godz.

Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką to naprawdę jedne z lepszych pączków jakie jadłam! Puszyste, mięciutkie ciasto, które rozpływa się w ustach. Do tego pyszna mleczka polewa lub lukier i niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦7g drożdży instant
    ◦50 ml ciepłej wody
    ◦250 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
    ◦250 g mąki pszennej typ 650
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦200 ml mleka 3,2%
    ◦50 g masła
    ◦3 łyżki płynnego miodu
    ◦2 duże jaja
    ◦1 ½ litra oleju słonecznikowego do smażenia

    Składniki na polewę:
    ◦100 g mlecznej czekolady
    ◦2 łyżki masła
    ◦4 łyżki śmietanki kremówki

    Dodatkowo:
    ◦kolorowe posypki
    ◦tłuszcz do formy

Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    W miseczce łączymy drożdże z 50 ml ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

    W drugiej misce łączymy obie mąki i sól. Do rondelka wlewamy mleko, miód i dodajemy masło. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Do mąki dodajemy drożdże, przestudzone mleko i dwa roztrzepane jajka. Mieszamy/ucieramy ciasto drewnianą łyżką aż będzie jednolite. Następnie przekładamy ciasto na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 5 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jedną godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na posypany mąką blat i rozciągamy/rozwałkowujemy na placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Pączki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz. Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką studzimy.

    Przygotowanie polewy:
    Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym zanurzamy pączki w polewie i odstawiamy na bok. Amerykańskie doughnuts posypujemy posypkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować