Waniliowe pączki z dziurką

4.5 (161 ocen)

Pączki wychodzą pyszne i bez wątpliwości mogą konkurować z pączkami nadziewanymi. W karnawale robię je nawet kilka razy:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,6 kg mąki,
    • Szczypta soli,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 jajko,
    • 3 żółtka,
    • 2 łyżki waniliowego ajerkoniaku,
    • 7 dag masła,
    • 1 szklanka mleka
    Dodatkowo:
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Waniliowe pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie tłuszczu 1. Masło topimy. Studzimy.
    Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie wymieszany pozostawimy do podrośnięcia.
    Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz.
  • wyrośnięte ciasto 2. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Dodajemy alkohol. Ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
  • wycinanie kół 3. Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła (od szklanki).
  • Pozostawione do wyrośnięcia pączki 4. W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą foremki na rurki ). Uformowane pączki pozostawiamy po podrośnięcia.
  • smażenie z pierwszej strony 5. Wyrośnięte krążki wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.
  • smażenie z drugiej strony 6. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować