Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sezon na grzyby ciągle trwa więc dziś zapraszam na obłędny makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem. To niezwykle proste danie zachwyci Was aromatem i smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad koniecznie wypróbujcie ten przepis.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 300-350 g świeżych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i borowiki
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oleju
    • 250 g świeżego szpinaku
    • 250-300 g ulubionego makaronu
    • 50 g tartego sera parmezan lub dziugas
    • ok. 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z grzybów

Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente (ok. 1-2 minut krócej niż zaleca producent) we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy – pamiętajmy żeby odlać trochę wody i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła i oleju i podsmażamy na małym ogniu grzyby ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę masła i świeży szpinak. Podlewamy wodą, w której gotowaliśmy makaron i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze.
    Przed podaniem możemy posypać dodatkowo starym parmezanem lub serem dziugas.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować