SOS GRZYBOWY ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

4 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na grzyby w pełni więc dziś mam dla Was przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych z dodatkiem śmietany. Idealny do kopytek, placków ziemniaczanych, makaronu lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    500 g świeżych grzybów (np. maślaki, prawdziwki, podgrzybki)
    40 g masła
    1 łyżka oleju
    1 duża cebula
    2-3 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    175-200 ml wody (można użyć też buliony warzywnego lub grzybowego)
    sól
    pieprz
    100 ml słodkiej śmietany 30%
    opcjonalnie 1 łyżeczka mąki tortowej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Grzyby dokładnie oczyszczamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebule i smażymy aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy kolejne 5-7 minut. Po tym czasie podlewamy grzyby wodą/bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 20-25 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W kubku łączymy mąkę ze śmietaną (dokładnie mieszamy żeby nie było grudek) dodajemy 2-3 łyżki ciepłego sosu i wlewamy do grzybów. Mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Sos grzybowy podałam z kopytkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować