Zalewajka z białą kiełbasą

4.49 (180 ocen)

  • Dla 8 osób

Pyszna i sycąca zupa ugotowana na żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. To jedna z ulubionych zup mojego męża. Zalewajkę podajemy ze świeżym pieczywem.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 3l wody,
    • 2 szklanki barszczu białego w butelce,
    • 1kg ziemniaków,
    • 2 żeberka (około 300-400g),
    • 3-4 białe kiełbasy,
    • 1 duża cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 2 garści suszonych grzybów (25-30g),
    • 3-4 łyżeczki majeranku,
    • 6 łyżek śmietany 18%,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 4 liście laurowe,
    • 6 ziaren ziela angielskiego,
    • DODATKOWO:
    • 6-8 jajek ugotowanych na twardo do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zalewajka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka płuczemy i przekładamy do większego garnka. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez 40 minut.
    W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Białą kiełbasę sparzamy. Następnie obieramy ją ze skóry i kroimy w plasterki. Kiełbasę i ziemniaki dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków. Wówczas wlewamy barszcz biały w butelce i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy.
    Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
    Życzę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Suszone grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować