Pyszna i sycąca zupa ugotowana na żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. To jedna z ulubionych zup mojego męża. Zalewajkę podajemy ze świeżym pieczywem.
Zalewajka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka płuczemy i przekładamy do większego garnka. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez 40 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Białą kiełbasę sparzamy. Następnie obieramy ją ze skóry i kroimy w plasterki. Kiełbasę i ziemniaki dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków. Wówczas wlewamy barszcz biały w butelce i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Życzę
Komentarze