Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoik litrowy parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 100 stopni. Trzymamy w piekarniku przez około 20 min. Studzimy.
2.Wodę zagotowujemy i studzimy do temp. 30-35 stopni.
Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
3.Do wystudzonego słoika wsypujemy mąkę żytnią, wlewamy wodą i mieszamy. Wrzucamy czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Przykrywamy gazą i zawiązujemy sznurkiem lub gumką. Pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, codziennie mieszając. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Powinien mieć kwaskowaty smak, bez posmaku pleśni. Zakwas przelewamy do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni
Komentarze