DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przygotowanie takiego domowego zakwasu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Każdy może go wykonać!

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
    500 ml ciepłej wody
    3 ząbki czosnku
    3 listki laurowe
    3-4 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Przetwory Zakwas

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik litrowy parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 100 stopni. Trzymamy w piekarniku przez około 20 min. Studzimy.
  • 2. Wodę zagotowujemy i studzimy do temp. 30-35 stopni.
    Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
  • 3. Do wystudzonego słoika wsypujemy mąkę żytnią, wlewamy wodą i mieszamy. Wrzucamy czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Przykrywamy gazą i zawiązujemy sznurkiem lub gumką. Pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, codziennie mieszając. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Powinien mieć kwaskowaty smak, bez posmaku pleśni. Zakwas przelewamy do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Czosnek Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować