Domowy makaron

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy makaron jest coraz rzadziej robiony, pomimo tego, że jest bardzo smaczny. Wiele osób taki makaron pamięta jedynie z dzieciństwa, bo robiły go nasze babcie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
    4 jajka
    5 łyżek wody
    1 łyżka oliwy
    opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół Jajko Dania z makaronem

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Długo wyrabiamy ciasto. Składniki muszą się dokładnie ze sobą połączyć i ciasto musi być jednolite. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

    Ciasto dzielimy na kilka części i każdą część jak najcieniej wałkujemy. Rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i tniemy na pasy szerokości 6 do 8 cm. Pasy ukladamy jeden na drugim i tniemy wąskie paski.

    Makaron możemy od razu ugotować, a jego nadmiar rozłożyć cienką warstwą i zostawić do wysuszenia.

    Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty. Po ugotowaniu odcedzamy.

Porady

Makaron z dodatkiem żółtej przyprawy nie będzie blady, a nieduża ilość kurkumy nie będzie miała wpływu na jego smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kurkuma Mąka Makaron Przyprawy Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować