Lane kluseczki do zup

4 (1 ocen)

  • 3 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam smak domowych lanych kluseczek ale najbardziej smakują mi w zupie pomidorowej i rosole. Polecam serdecznie to mój smak z dzieciństwa.

  • 3 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej
    2 duże jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Lane kluseczki do zup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski i energicznie roztrzepać dodać mąkę z solą i wymieszać na gładkie i jednolite ciasto konsystencji śmietany.
  • lane kluseczki 2. W garnku zagotować wodę i osolić na gotującą wlewać lejkiem ciasto i gotować na wolnym ogniu ok 2-3 minuty. Kluseczki przecedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Podajemy.

Porady

Kluseczki są świetnym dodatkiem do zup lub do sera białego z cukrem lub owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka kurze Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować