Domowy makaron

5 (155 ocen)

  • 60 min

Jedni robią go z samej mąki i jajek, inni dodają odrobinę wody, a są też i tacy, co dodają kurkumę. Jednak ten jest najsmaczniejszy.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla ok 6 osób:
    300g mąki
    3 jajka
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski Dania z makaronem

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na makaron 1. Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje.
    Wszystko razem zagniatamy. By łatwiej się wałkowało, dzielę ciasto na kilka części. Urywam po kawałku i podsypuję mąką by nie kleiło się do blatu. Kiedy grubość jest odpowiednia (max 2 mm), kroję na małe kawałki, podsypuję je mąką i pozostawiam na ok 20 minut do przeschnięcia, obracając w międzyczasie te z wierzchu.
  • Kawałki makaronu przepuszczamy przez maszynkę 2. Kiedy ciasto lekko podeschnie przepuszczam je przez maszynkę do makaronu lub kroję nożem. Gotujemy w osolonej wodzie od razu lub pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia w cieple i chowamy do foliowych torebek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować