Domowy chleb razowy z ziarnami

4.49 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, na mące razowej, z dużą ilością ziaren, to idealna propozycja dla osób lubiących zdrowe i domowe wypieki.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g mąki razowej typ 2000
    350g mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    1 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli morskiej
    1 łyżka oliwy
    370ml ciepłej wody
    100g ziaren słonecznika
    30g sezam
    masło do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Domowy chleb razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić od rąk).
  • 2. Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc.
  • 3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić, uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym samym czasie wysmarowane masłem naczynie wraz z pokrywką wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200stopni.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut.
  • 5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować