Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, na mące razowej, z dużą ilością ziaren, to idealna propozycja dla osób lubiących zdrowe i domowe wypieki.
Domowy chleb razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić od rąk).
2.Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc.
3.Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić, uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym samym czasie wysmarowane masłem naczynie wraz z pokrywką wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200stopni.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut.
5.Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Komentarze