Chleb pszenny razowy z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania chleb. No i ten zapach piekącego się chleba w domu bezcenny :)

  • 6 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki graham

    1/2 szkl mąki pszennej

    1/3 szkl otrąb owsianych

    1/3 szkl siemienia lnianego

    7g drożdży instant

    1 łyżka cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1/2 szkl słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb pszenny razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (połowę słonecznika odkładamy do posypania chlebka). Dodajemy 500 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy słonecznikiem i lekko przyklepujemy aby się przykleił do ciasta. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na ok 20 minut.

    Pieczemy ok 60 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować