Prosty chleb razowy

4.49 (180 ocen)

  • 1 min

To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu.
Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.

  • 1 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej razowej typ 2000
    2 łyżeczki suszonych drożdży instant
    łyżeczka miodu
    1,5 łyżeczki soli
    350 ml letniej wody
    łyżka oliwy/oleju roślinnego
    nasiona - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Prosty chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże. Mieszamy. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Chwilę wyrabiamy po czym przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h 30 minut. Po tym czasie, przy pomocy pędzelka, wierzch delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami (ten etap można pominąć, część ziaren i tak odpadnie). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować