REKLAMA

Chleb razowy z ziarnami

wyświetlono: 7241 | dodany do książki kucharskiej: 14 | polecenia: 0

Taki chleb to samo zdrowie, jest łatwy i szybki w przygotowaniu a smak ma doskonały.

opublikowany: 26.05.2013
Udostępnij Pinterest
  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej razowej
    50g drożdży
    1 litr ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    8 łyżek płatków górskich owsianych
    1 garść łuskanego słonecznika
    1 garść pestek dyni
    1 garść siemienia lnianego
    1 garśc sezamu
    2 łyżki mleka do wykończenia
    słonecznik do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 199 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, sól, cukier i pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • 2. Do innego naczynia przesiać mąkę, dodać ziarna i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać. Nie trzeba wyrabiać, należy ciasto tylko wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować z góry mlekiem i posypać słonecznikiem.
  • 4. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 110 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE