Domowe pączki z marmoladą

  • wyświetlono: 489 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wiele jest różnych przepisów na idealne pączki i zapewne każda gospodyni ma swój własny. Ja podaję przepis z którego skorzystałam pierwszy raz do przygotowania pączków. Oj tak to są moje pierwsze pączki, wyszły naprawdę super, są delikatne mięciutkie w środku no i ładnie wyrosły. Aby to osiągnąć należy zachować kilka waznych zasad które podałam w przepisie. Polecam.

Magster
  • 40 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki pszennej - tortowej, krupczatki
5 dag świeżych drożdży
300 ml mleka
8 żółtek
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
5 dag masła
Skórka starta z 1 pomarańczy
1 kieliszek spirytusu


Marmolada wieloowocowa
Cukier puder do posypania

Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru pudru

Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe pączki z marmoladą

  • 1. Zaczyn:
    Do miski wykruszyć drożdże, dodać 2 łyżki maki, 1 łyżka cukru 50 ml ciepłego mleka, wymieszać do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany, naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej do białości, lekko przestudzic aby nie były gorące. Do miski z zaczynem dodać żółtka, mąkę, cieple mleko, cukier waniliowy i wyrabiać, można wyrabiać robotem kuchennym. Następnie dodać startą skórkę z pomarańczy i spirytus a na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Domowe pączki z marmoladą3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypanej mąka i chwilę wyrabiać aby pozbyć się pęcherzyków. Następnie partiami rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą no. Szklanki lub foremki wykrawać krążki i układać na deseczce podsypanej mąka ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Domowe pączki z marmoladą4. Olej rozgrzać w garnku do temperatury nok. 170 stopni, można to sprawdzić za pomocą termometru kulinarnego lub wrzucić kawałek ciasta jeśli wypłynie na wierzch tzn. że olej jest już odpowiednio nagrzany. Smażyć pączki z obu stron na jasno brązowy kolor.
  • Domowe pączki z marmoladą5. Po usmażeniu pączki ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  • 6. Za pomocą szprycy cukierniczej napełniać pączki marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • 7. Lukier:
    Cukier utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny.

Porady

1. Do smażenia używam olej z awokado.
2. Do ciasta użyłam masła klarowanego.
3. Ciasto drożdżowe ładnie rośnie w ciepłym pomieszczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkiciastapolska kuchniakarnawałcoś do kawypączki z marmoladąpaczki domowepączki tradycyjne

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche rogaliki z marmoladą

Dodane przez: Ola1984

Kruche rogaliki z marmoladą

Bardzo kruche, słodkie i nieprzyzwoicie...

Kruche z marmoladą

Dodane przez: AnetaJ

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, których...

rogaliki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dwukolorowe rogaliki z marmoladą

Pyszne dwukolorowe rogaliki z...

rogaliki

Dodane przez: Aninka88

Serowe rogaliki z marmoladą

Pyszne półfrancuskie ciasteczka...

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

Te rogaliki są niezwykle pyszne,...

image-0rmig5q

Dodane przez: olciaa89

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche, z kleksem konfitury...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE