Domowe pączki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wiele jest różnych przepisów na idealne pączki i zapewne każda gospodyni ma swój własny. Ja podaję przepis z którego skorzystałam pierwszy raz do przygotowania pączków. Oj tak to są moje pierwsze pączki, wyszły naprawdę super, są delikatne mięciutkie w środku no i ładnie wyrosły. Aby to osiągnąć należy zachować kilka waznych zasad które podałam w przepisie. Polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej - tortowej, krupczatki
    5 dag świeżych drożdży
    300 ml mleka
    8 żółtek
    5 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    5 dag masła
    Skórka starta z 1 pomarańczy
    1 kieliszek spirytusu


    Marmolada wieloowocowa
    Cukier puder do posypania

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru pudru

    Tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pączki

Domowe pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Do miski wykruszyć drożdże, dodać 2 łyżki maki, 1 łyżka cukru 50 ml ciepłego mleka, wymieszać do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany, naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej do białości, lekko przestudzic aby nie były gorące. Do miski z zaczynem dodać żółtka, mąkę, cieple mleko, cukier waniliowy i wyrabiać, można wyrabiać robotem kuchennym. Następnie dodać startą skórkę z pomarańczy i spirytus a na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Domowe pączki z marmoladą 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypanej mąka i chwilę wyrabiać aby pozbyć się pęcherzyków. Następnie partiami rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą no. Szklanki lub foremki wykrawać krążki i układać na deseczce podsypanej mąka ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Domowe pączki z marmoladą 4. Olej rozgrzać w garnku do temperatury nok. 170 stopni, można to sprawdzić za pomocą termometru kulinarnego lub wrzucić kawałek ciasta jeśli wypłynie na wierzch tzn. że olej jest już odpowiednio nagrzany. Smażyć pączki z obu stron na jasno brązowy kolor.
  • Domowe pączki z marmoladą 5. Po usmażeniu pączki ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  • 6. Za pomocą szprycy cukierniczej napełniać pączki marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • 7. Lukier:
    Cukier utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny.

Porady

1. Do smażenia używam olej z awokado. 2. Do ciasta użyłam masła klarowanego. 3. Ciasto drożdżowe ładnie rośnie w ciepłym pomieszczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować