Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze

4.75 (20 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W obecnym moim miejscu zamieszkania tradycją było , że pączki pieczono we Wigilię . Początkowo nie były one tak puszyste i smaczne jak obecnie ale z czasem dążono do wykonywania ich co raz lepszymi , aż gospodynie domowe dochodziły do perfekcji tego wypieku :) A obecnie , no cóż , jeśli domowe , to najsmaczniejsze , przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie , mięciutkie , puszyste , rozpływające się w ustach :) Moje córki miały to szczęście i jadały takie u swojej babuni , zrobione z sercem i miłością , a dziś to ja im je robię , chodź receptura ciut zmieniona i to w karnawale ... :) A dekoracja , to już kwestia upodobań , a z nimi się nie dyskutuje ...

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn :
    1 szklanka mąki pszennej
    50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mleka
    70 g masła
    Ciasto :
    zaczyn +
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 szczypta soli
    5 żółtek
    3-4 krople aromatu - u mnie śmietankowy
    2 łyżki wódki 42 %
    Lukier :
    1 szklanka cukru pudru
    około 3-4 łyżki przegotowanej wody
    2-3 krople aromatu - u mnie arakowy
    Dodatkowo:
    marmolada - u mnie wiśniowa
    1 litr oleju do smażenia
    cukier puder
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.75 (20 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze 1. Mleko doprowadzam do zagotowania , dodaję masło , mieszam , odstawiam do przestudzenia . Do ciepłego ale nie gorącego płynu dodaję szklankę mąki , łyżkę cukru , drożdże , mieszam do uzyskania jednolitej masy , odstawiam do wyrośnięcia na około 25 minut .
  • Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze 2. Do pozostałej mąki dodaję zaczyn , sól , żółtka , aromat , cukier , zarabiam ciasto , dodaję wódkę , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od dłoni ( ciasto jest dość kleiste ), osypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia .
  • Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze 3. Ciasto z miski wyjmuję na podsypaną mąką stolnicę , dzielę na cztery części i każdą część na cztery części ( mam 16 porcji ) . Dłonie maczam w oleju , z każdej części formuję placuszek , nakładam marmoladę , formuję kulę , spłaszczam , układam na stolnicy posypanej lekko mąką , pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia .
  • Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze 4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto brązowy kolor , osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze 5. Składniki na lukier ucieram .
  • Domowe pączki z marmoladą w lukrze bądź pudrze 6. Część jeszcze ciepłych pączków smaruję lukrem , posypuję posypką cukrową , część osypuję cukrem pudrem .

Porady

U mnie szklanka to 250 ml :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować