Pączki Nadziane Marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przyznaje się bez bicia,że pierwszy raz robiłam tego typu pączki,i wyszły mega smaczne,jak puch.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    50 g masła
    50 g cukru białego
    cukier waniliowy
    2 jajka L
    1 żółtko

    Zaczyn:

    50 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1\4 szkl.ciepłego mleka

    Dodatkowo:

    400 g marmolady
    olej do smażenia

    Lukier:

    sok z połowy dużej cytryny
    cukier puder
    skórka kandyzowana pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Marmolady

Pączki nadziane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki Nadziane Marmoladą. 1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu,drożdże wkruszamy do miseczki,wsypujemy cukier,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem i wsypujemy mąkę,dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce miseczkę przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 min.

    Do miski przesiewamy mąkę,wsypujemy cukry i mieszamy,wlewamy ciepłe,ale nie gorące mleko, wrzucamy roztrzepane jajka,roztopione masło i wyrośnięte drożdże.Wszystko zagniatamy ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki,lub misy miksera,
  • Pączki Nadziane Marmoladą. 2. miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.,ciasto szybko i ładnie rośnie,
  • Pączki Nadziane Marmoladą 3. ciasto wykładamy na blat delikatnie podsypany mąką,krótko zagniatamy i ucinamy małe kawałki po 70-80 g w zależności jakie duże pączki lubicie,
  • Pączki Nadziane Marmoladą. 4. formujemy na blacie z kawałków ciasta okrągłe kulki i odkładamy na ściereczką oprószoną mąka,w większych odstępach,ponieważ pączki podrosną,przykrywamy drugą ściereczką i czekamy 30-40 min.aż pączki mocno wyrosną,dobrze wyrośnięty pączek po usmażeniu będzie miał jasną obwódkę na około.(niestety nie zrobiłam zdjęcia po wyrośnięciu,kulałam pączusie z synkiem;-))
  • Pączki Nadziane Marmoladą. 5. Jeszcze ciepłe pączki nadziewałam szprycą z marmoladą.
    Gotowe pączki polukrować,posypać cukrem pudrem lub co kto lubi.
    Aby pączki nie piły tyle tłuszczu wrzucałam co jakiś czas kawałek oskrobanego ziemniaka to tyle w temacie pączków :-)

Porady

Dobrze wyrośnięty pączek po usmażeniu będzie miał jasną obwódkę na około tzw.obrączkę,wrzucając kawałki surowego ziemniaka do tłuszczu ,unikniemy nadmiernego nasączenia pączków tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować