1.Drożdże rozetrzeć z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
2.Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,łyżkę octu i ciepłe mleko,zagnieść ciasto.Pod koniec dodać olej i dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 2 godziny,żeby ciasto podrosło.
3.Ciasto wałkować ,szklanką wykrawać krążki i na każdy nakładać porcje marmolady,przykładać kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinać pączki.
4.Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut.
5.Na rozgrzanym oleju smażmy pączki,po kilka minut z każdej strony.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
6.Upieczone pączki oprószamy cukrem pudrem.
Porady
Z porcji wychodzi około 50-60 pączków.Ilość zależy od wielkości szklanki,którą wycinamy pączki.
Komentarze