Pączki nadziewane marmoladą

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pączki nadziewane marmoladą wiśniową, zrobione z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki są mięciutkie, wyrośnięte i bardzo wszystkim smakują.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 4 szklanki (250ml) mąki tortowej,
    - 2 szklanki mąki krupczatki,
    - 2 szklanki ciepłego mleka,
    - 8 łyżek cukru,
    - 100g świeżych drożdży,
    - 1 cukier waniliowy 16g,
    - 12 żółtek,
    - 150g (3/4 kostki) masła,
    - 8 łyżek spirytusu,
    - marmolada wiśniowa (lub inna) ok. 300g,
    - olej do smażenia ok 1,5 l,
    - cukier puder do posypania.
    Z podanej porcji otrzymujemy ok. 60 szt. pączków
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki nadziewane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paczki nadziewane marmoladą 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 4 łyżki mąki tortowej. Dolewamy ciepłe mleko i mieszamy do połączenia się składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
    Do miski wsypujemy pozostałą, przesianą mąkę tortową, mąkę krupczatkę, dodajemy zaczyn, żółtka, spirytus i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami.
    Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i jeszcze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski.
    Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
  • Pączki nadziewane marmoladą 2. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy koła (u mnie o średnicy 7cm), w środku robimy dołeczek, nakładamy porcję marmolady i zlepiamy dokładnie brzegi.
    Pączki zlepieniem układamy do dołu na posypanej niedużą ilością mąki desce, w odpowiednich odstępach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Pączki smażymy partiami, powoli na rozgrzanym oleju (180stopniC) z obu stron do zarumienienia i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W pomieszczeniu, w którym robimy pączki powinno być ciepło i bez przeciągów. Pączki smażymy w rondlu o grubym dnie. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały. By sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, wrzucamy do niego odrobinę ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować