REKLAMA

Pączki nadziewane marmoladą

wyświetlono: 1089 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pyszne pączki nadziewane marmoladą wiśniową, zrobione z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki są mięciutkie, wyrośnięte i bardzo wszystkim smakują.

opublikowany: 15.02.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • - 4 szklanki (250ml) mąki tortowej,
    - 2 szklanki mąki krupczatki,
    - 2 szklanki ciepłego mleka,
    - 8 łyżek cukru,
    - 100g świeżych drożdży,
    - 1 cukier waniliowy 16g,
    - 12 żółtek,
    - 150g (3/4 kostki) masła,
    - 8 łyżek spirytusu,
    - marmolada wiśniowa (lub inna) ok. 300g,
    - olej do smażenia ok 1,5 l,
    - cukier puder do posypania.
    Z podanej porcji otrzymujemy ok. 60 szt. pączków
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Paczki nadziewane marmoladą 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 4 łyżki mąki tortowej. Dolewamy ciepłe mleko i mieszamy do połączenia się składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
    Do miski wsypujemy pozostałą, przesianą mąkę tortową, mąkę krupczatkę, dodajemy zaczyn, żółtka, spirytus i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami.
    Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i jeszcze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski.
    Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
  • Pączki nadziewane marmoladą 2. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy koła (u mnie o średnicy 7cm), w środku robimy dołeczek, nakładamy porcję marmolady i zlepiamy dokładnie brzegi.
    Pączki zlepieniem układamy do dołu na posypanej niedużą ilością mąki desce, w odpowiednich odstępach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Pączki smażymy partiami, powoli na rozgrzanym oleju (180stopniC) z obu stron do zarumienienia i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W pomieszczeniu, w którym robimy pączki powinno być ciepło i bez przeciągów. Pączki smażymy w rondlu o grubym dnie. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały. By sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, wrzucamy do niego odrobinę ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agusol

Pączki na piwie nadziewane marmoladą

Puszyste, pyszne pączki. Przepis mojej mamy, która jest ,,mistrzynią" w pieczeniu pączków.

kategoria: Desery opublikowany: 02.02.2016 | wyświetlono: 1269 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE