Pączki nadziewane marmoladą

  • wyświetlono: 1018 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne pączki nadziewane marmoladą wiśniową, zrobione z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki są mięciutkie, wyrośnięte i bardzo wszystkim smakują.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

- 4 szklanki (250ml) mąki tortowej,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 8 łyżek cukru,
- 100g świeżych drożdży,
- 1 cukier waniliowy 16g,
- 12 żółtek,
- 150g (3/4 kostki) masła,
- 8 łyżek spirytusu,
- marmolada wiśniowa (lub inna) ok. 300g,
- olej do smażenia ok 1,5 l,
- cukier puder do posypania.
Z podanej porcji otrzymujemy ok. 60 szt. pączków

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki nadziewane marmoladą

  • Paczki nadziewane marmoladą1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 4 łyżki mąki tortowej. Dolewamy ciepłe mleko i mieszamy do połączenia się składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
    Do miski wsypujemy pozostałą, przesianą mąkę tortową, mąkę krupczatkę, dodajemy zaczyn, żółtka, spirytus i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami.
    Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i jeszcze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski.
    Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
  • Pączki nadziewane marmoladą2. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy koła (u mnie o średnicy 7cm), w środku robimy dołeczek, nakładamy porcję marmolady i zlepiamy dokładnie brzegi.
    Pączki zlepieniem układamy do dołu na posypanej niedużą ilością mąki desce, w odpowiednich odstępach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Pączki smażymy partiami, powoli na rozgrzanym oleju (180stopniC) z obu stron do zarumienienia i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W pomieszczeniu, w którym robimy pączki powinno być ciepło i bez przeciągów.
Pączki smażymy w rondlu o grubym dnie. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały.
By sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, wrzucamy do niego odrobinę ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkikarnawałpączki nadziewanepączki nadziewane marmoladąpączki z mąką krupczatką

Komentarze

Podobne przepisy

ciasteczka

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Bardzo kruche ciasteczka.Pieczone...

Kruche z marmoladą

Dodane przez: AnetaJ

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, których...

Budyniowe pączki

Dodane przez: bienpyt

Budyniowe pączki

Pączki podwójnie budyniowe – ciasto...

Kruche ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasteczka "Kopytka" z marmoladą

Przepis na nie dostałam od koleżanki...

Mini pączki

Dodane przez: Krystyna32

Mini pączki

Szybkie do przygotowania i bardzo...

Pączki serowe

Dodane przez: anita176

Pączki serowe

Tradycyjne smażenie pączków wymaga...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE