Pączki z adwokatem

3 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pączki:
    1kg mąki pszennej
    130g masła extra
    100g świeżych drożdży
    500ml mleka
    130g cukru
    1 jajko całe
    6 żółtek
    9ml aromat waniliowy
    3 łyżki spirytusu

    Nadzienie adwokatowe:
    360ml adwokatu
    360ml mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    60g cukru

    Lukier adwokatowy:
    Około 300g cukru pudru
    110ml adwokatu
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciastka Pączki

Pączki z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie adwokatowe:
    Mleko i adwokat wymieszać ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Lukier adwokatowy:
    Adwokat utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.
  • 3. Ciasto na pączki:
    Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta.
  • 5. Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.
  • 6. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 7. Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem adwoakatowym i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować