Domowe pączki mojej mamy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To pączki, które w domu uwielbiamy najbardziej! Są mniej puszyste niż kupne, bardziej zbite, dokładnie takie jak robiła niegdyś moja babcia. Nadziane marmoladą różaną smakują rewelacyjnie!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na około 30 pączków:
    Mąka tortowa - 1kg
    Drożdże - 10g
    Jajka - 2szt
    Żółtka jaj - 8szt
    Cukier - 6 łyżek
    Sól - szczypta
    Masło - 150g
    Spirytus - 4 łyżki
    Mleko - 2 szklanki

    Dodatkowo:
    Tłuszcz do smażenia - najlepiej smalec
    Marmolada do nadziewania - u mnie różana
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Domowe pączki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy. Mleko mieszamy z masłem i drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, żółtka, jajka, sól, spirytus. Zarabiamy mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na około 1cm. Wycinamy szklanką pączki i odstawiamy je na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    W wysokim garnku podgrzewamy tłuszcz do smażenia. Odpowiednia temperatura to 170-180 stopni.
    Pączki smażymy partiami, na niedużym ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Po smażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.
    Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy ulubioną marmoladą za pomocą szprycy.
    Przed podaniem pączki posypujemy cukrem pudrem.
    Pączki najlepszą są na świeżo, a jeszcze ciepłe to wręcz bajka!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować