1 kg. mąki
10 dkg.drożdży
10 dkg. cukru kryształu
ok. 1 litra mleka
7 żółtek + 1 całe jajko
10 dkg. masła lub margaryny
1 cukier waniliowy ( można dodać 2 cukry waniliowe w zależności od smaku)
1 kieliszek spirytusu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
nieduża szczypta soli
ok. 1 1/2 kg. tłuszczu do smażenia ( połowę oleju i połowę smalcu wieprzowego)
cukier puder do posypania
marmolada różana do nadzienia
Pączki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić i zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Mleko lekko podgotować i ostudzić.
Drożdże wymieszać z niedużą ilością letniego mleka z 1 łyżką cukru ,cukrem waniliowym i niedużą iloścuą mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
1 kg. Mąki przesiać do dużego naczynia, , 7 żółtek + 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę letniego mleka, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, oraz kieliszek spirytusu. Zarobić ciasto, posolić niewiele. Pod koniec zarabiania ciasta dodać roztopione masło, dobrze wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, wygładzać i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć na stolnicę i wyrabiać pączki wycinając kółka szerokim kubkiem, nakładać nadzienie, przykryć pozostałym kółkiem wyciętym z kubka i następnie wąską szklanką wycinać pączka z nadzieniem, estetycznie lekko poprawiamy boki i pozostawić je na 2 minuty do podrośnięcia.
Pączki smażyć na głębokim tłuszczu
Po ochudnięciu pączków posypać je cukrem pudrem.
Porady
Aby pączki nie wpijały dużo tłuszczu, należy pokroić pare surowych ziemniaków np: jak na frytyki i wrzucić do gorącego tłuszczu w tym samym czasie, gdy będziemy smażyć pączki
Komentarze