Faworki mojej mamy - chrust

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Faworki mojej mamy nie mają sobie równych! Są puszyste, delikatne i chrupiące. Zrobiła je dziś, więc do Tłustego Czwartku na pewno ich nie będzie ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 100 sztuk:
    Mąka pszenna - 900g
    Żółtka jaj - 12szt
    Jajka - 3szt
    Śmietana 18% - 15 łyżek
    Cukier - 150g
    Masło - 100g
    Spirytus - 3 łyżki
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Tłuszcz do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki mojej mamy - chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiany i studzimy.

    Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodajemy masło, mąkę, śmietanę, spirytus i cukier waniliowy. Dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy cienko. Ciasto tniemy na prostokąty, w każdym z nich przecinamy środek. Przez dziurę w środku przeciągamy jeden koniec faworka tworząc zawinięty kształt.

    Faworki smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

    Faworki są dobre od razu po wystudzeniu. Można je zrobić kilka dni przed Tłustym Czwartkiem, ale radzę zrobić dużą porcję ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować