Pączki wg mojej Mamy

4.38 (173 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis który z pokolenia na pokolenie jest u mnie w domu,na tłusty czwartek Mama zawsze je piecze,są pulchne bez nadzienia oprószone tylko pudrem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag drożdży
    2 szklanki mleka
    6 żółtek
    2 jaja
    100 g margaryny
    30 ml spirytusu
    otarta skórka cytrynowa około 1 łyżki
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.38 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Pączki wg mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,wymieszać ze szklanką ciepłego mleka,wsypać pół szklanki mąki i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże się "ruszyły". Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,dodać wyrośnięte drożdże ,skórkę otartą z cytryny,wlać spirytus oraz resztę mleka i mąki. Zagnieść ręką dobrze elastyczne ciasto pod koniec wlać ciepłą ale nie gorącą rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić do całkowitego połączenia-do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od reki.
  • 2. Pozostawić je w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę aby ładnie wyrosło.Gdy podwoi objętość wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę ,formować w ręku niewielkie kule,rozłożyć na stolnicy,lekko spłaszczyć,przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki kilka minut z obu stron na rumiano. Wyjmować osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i zimne oprószyć grubo cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować