Długopieczona łopatka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce mieszamy: wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cukier brązowy, wyciśnięty czosnek oraz tymianek (najlepiej użyć 4 gałązek świeżego z listkami i łodygami, niestety nie mogłam nigdzie takiego dostać :-( ). Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy oliwy – tak, żeby wszystko łatwo było wymieszać, a konsystencja przypominała nam pastę. Marynatę wklepujemy dokładnie w mięso. Polewamy jeszcze odrobiną olejem/oliwą na wierzch, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Sypiemy jeszcze odrobinę na górę tymianku/kładziemy 2 gałązki świeżego. Mięso można przykryć, włożyć do lodówki, marynować przez całą noc. Dzięki temu nabierze więcej smaku i aromatu. Pominęłam ten etap i od razu po zamarynowaniu piekłam. Wyszła tak samo dobra. Piekarnik nagrzewamy do 140° (opcja góra-dół). Cebule kroimy na ćwiartki, 2 ząbki czosnku na mniejsze kawałki, układamy wszystko na dnie naczynia do pieczenia (żaroodpornego, garnka żeliwnego lub jak było w moim przypadku na blaszkę). Następnie cebulę możemy posypać tymiankiem, polałam odrobinę oleju. Na to wszystko kładziemy nasze zamarynowane mięso (najtłustszą częścią do góry). Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 4-5 godzin (nadal w 140°). Gdy pieczeń będzie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika. Przykrytą szczelnie odstawiamy, aby odpoczęła (do 1 godziny), aby łatwiej było ją kroić. Na drugi dzień (jest bardziej zbita i łatwiej jest ją kroić) równie dobrze możemy pieczeń pokroić jako wędlinę na kanapki.
Komentarze