Długopieczona łopatka wieprzowa

4.5 (145 ocen)

  • 7 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna pieczeń świąteczno-noworoczna rozpływająca się w ustach

  • 7 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1-2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
    - 3 łyżki wędzonej papryki w proszku,
    - 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
    - 2 łyżki brązowego cukru,
    - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku,
    - 4 ząbki czosnku + 2 ząbki na spód blaszki,
    - 4 duże cebule,
    - sól, pieprz świeżo zmielony (do smaku),
    - 2-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju (do marynaty).
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Długopieczona łopatka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy: wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cukier brązowy, wyciśnięty czosnek oraz tymianek (najlepiej użyć 4 gałązek świeżego z listkami i łodygami, niestety nie mogłam nigdzie takiego dostać :-( ). Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy oliwy – tak, żeby wszystko łatwo było wymieszać, a konsystencja przypominała nam pastę. Marynatę wklepujemy dokładnie w mięso. Polewamy jeszcze odrobiną olejem/oliwą na wierzch, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Sypiemy jeszcze odrobinę na górę tymianku/kładziemy 2 gałązki świeżego. Mięso można przykryć, włożyć do lodówki, marynować przez całą noc. Dzięki temu nabierze więcej smaku i aromatu. Pominęłam ten etap i od razu po zamarynowaniu piekłam. Wyszła tak samo dobra. Piekarnik nagrzewamy do 140° (opcja góra-dół). Cebule kroimy na ćwiartki, 2 ząbki czosnku na mniejsze kawałki, układamy wszystko na dnie naczynia do pieczenia (żaroodpornego, garnka żeliwnego lub jak było w moim przypadku na blaszkę). Następnie cebulę możemy posypać tymiankiem, polałam odrobinę oleju. Na to wszystko kładziemy nasze zamarynowane mięso (najtłustszą częścią do góry). Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 4-5 godzin (nadal w 140°). Gdy pieczeń będzie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika. Przykrytą szczelnie odstawiamy, aby odpoczęła (do 1 godziny), aby łatwiej było ją kroić. Na drugi dzień (jest bardziej zbita i łatwiej jest ją kroić) równie dobrze możemy pieczeń pokroić jako wędlinę na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Marynata Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować