Długopieczona łopatka wieprzowa

  • wyświetlono: 1588 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszna pieczeń świąteczno-noworoczna rozpływająca się w ustach

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 10 porcje
  • 420min
  • Średni

Składniki

- 1-2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 3 łyżki wędzonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 4 ząbki czosnku + 2 ząbki na spód blaszki,
- 4 duże cebule,
- sól, pieprz świeżo zmielony (do smaku),
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju (do marynaty).

Sposób przygotowania przepisu:

Długopieczona łopatka wieprzowa

  • 1. W miseczce mieszamy: wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cukier brązowy, wyciśnięty czosnek oraz tymianek (najlepiej użyć 4 gałązek świeżego z listkami i łodygami, niestety nie mogłam nigdzie takiego dostać :-( ). Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy oliwy – tak, żeby wszystko łatwo było wymieszać, a konsystencja przypominała nam pastę. Marynatę wklepujemy dokładnie w mięso. Polewamy jeszcze odrobiną olejem/oliwą na wierzch, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Sypiemy jeszcze odrobinę na górę tymianku/kładziemy 2 gałązki świeżego. Mięso można przykryć, włożyć do lodówki, marynować przez całą noc. Dzięki temu nabierze więcej smaku i aromatu. Pominęłam ten etap i od razu po zamarynowaniu piekłam. Wyszła tak samo dobra. Piekarnik nagrzewamy do 140° (opcja góra-dół). Cebule kroimy na ćwiartki, 2 ząbki czosnku na mniejsze kawałki, układamy wszystko na dnie naczynia do pieczenia (żaroodpornego, garnka żeliwnego lub jak było w moim przypadku na blaszkę). Następnie cebulę możemy posypać tymiankiem, polałam odrobinę oleju. Na to wszystko kładziemy nasze zamarynowane mięso (najtłustszą częścią do góry). Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 4-5 godzin (nadal w 140°). Gdy pieczeń będzie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika. Przykrytą szczelnie odstawiamy, aby odpoczęła (do 1 godziny), aby łatwiej było ją kroić. Na drugi dzień (jest bardziej zbita i łatwiej jest ją kroić) równie dobrze możemy pieczeń pokroić jako wędlinę na kanapki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczeńświętaboże narodzeniełopatka wieprzowamarynatanowy rokchristmasdługopieczona łopatka wieprzowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0f1r1fc

Dodane przez: KejtKejt

Duszona łopatka wieprzowa z kotletami ryżowymi

Mięciutkie, rozpływające się w...

Pachnąca i pyszna domowa szynka

Dodane przez: Monika Matysiak

Domowa szynka: łopatka wieprzowa i filet...

Jak za każdym razem gdy próbuję...

Łopatka pieczona

Dodane przez: danusia19671

Łopatka pieczona

Przepyszna łopatka pieczona w piekarniku...

Pieczona łopatka

Dodane przez: Kloruś

Pieczona łopatka

Pyszna pieczona łopatka wieprzowa...

Pieczona łopatka

Dodane przez: mariosylwia

Pieczona łopatka

Pyszna łopatka pieczona w soku...

Łopatka duszona

Dodane przez: zzewa

Łopatka duszona

Pyszna łopatka duszona idealna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE