Biały blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy pokrojone masło, podgrzewamy na małym ogniu. Do stopionego masła wlewamy wodę i wsypujemy cukier, mieszamy trzepaczką do jajek, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ok. 5 min). Dodajemy mleko w proszku partiami po 1-3 łyżki cały czas mieszamy. Pod koniec mieszania masa jest gęsta więc używamy już łyżki. Dodajemy pokruszone orzechy, pokrojone zalane wrzątkiem morele i żurawinę. Dzięki zalaniu wrzątku zmięknie. Blaszkę "keksówkę" wykładam papierem do pieczenia. Na spód posypuję wiórki kokosowe (można oczywiście pominąć, jak ktoś nie lubi). Wykładam masę, wkładam do lodówki na kilka godzin. Blok możemy jeść do 7 dni, można także go zamrozić.
Komentarze