Biały blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Biały blok czekoladowy

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 400 g mleka w proszku,
    - 200 g masła (82%),
    - ok. 160 g cukru,
    - 120 ml wody,
    - garść żurawiny,
    - garść orzechów włoskich,
    - garść suszonej moreli,
    - garść nerkowców,
    - wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Blok czekoladowy

Biały blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy pokrojone masło, podgrzewamy na małym ogniu. Do stopionego masła wlewamy wodę i wsypujemy cukier, mieszamy trzepaczką do jajek, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ok. 5 min). Dodajemy mleko w proszku partiami po 1-3 łyżki cały czas mieszamy. Pod koniec mieszania masa jest gęsta więc używamy już łyżki. Dodajemy pokruszone orzechy, pokrojone zalane wrzątkiem morele i żurawinę. Dzięki zalaniu wrzątku zmięknie. Blaszkę "keksówkę" wykładam papierem do pieczenia. Na spód posypuję wiórki kokosowe (można oczywiście pominąć, jak ktoś nie lubi). Wykładam masę, wkładam do lodówki na kilka godzin. Blok możemy jeść do 7 dni, można także go zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować