Sałatka wielkanocna

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Sałatka wielkanocna

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 4 jajka,
    - pęczek szparagów,
    - 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny,
    - główka sałaty,
    - ok. 125 g łosoś wędzony na ciepło,
    - 3 rzodkiewki,
    - 2 większe pomidory,
    - garść pestek dyni,
    - garść czarnego sezamu,

    sos:
    - 2 łyżki majonezu,
    - 1 łyżeczka chrzanu,
    - 1 łyżka jogurtu naturalnego,
    - odrobina soku z cytryny,
    - 1 mały ugotowany burak,
    - sól, cukier do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo ok. 10 min. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 8 min. Następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu pozostaną ładne zielone. Na talerz wykładamy sałatę, awokado obieramy wyjmujemy pestkę tniemy w paski, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Szparagi kroimy na pół, układamy na sałacie pomiędzy awokado, następnie wykładamy łososia łamiemy i kładziemy dookoła warzyw. Jajka kroimy w ćwiartki, podobnie pomidory. Układamy na talerz. Na koniec posypujemy pestkami dyni i sezamem. Podajemy z kleksami różowego sosu.

    Sos:
    Buraka gotujemy do miękkości lub kupujemy już gotowego. Majonez mieszamy z chrzanem bądź używamy już majonezu chrzanowego Kętrzyński, dodajemy jogurt, odrobinę soku z cytryny, trzemy ugotowanego buraka na drobnych oczkach tarki. dodajemy sól i cukier (do smaku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szparagi Awokado

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować