Łopatka wieprzowa z szynkowaru

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty sposób na własnoręczne przygotowanie mięsa na kanapki, jedyne czego potrzebujemy, to szynkowar i trochę cierpliwości.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1 kg

    MARYNATA:
    majeranek – 1 łyżeczka
    kwiat muszkatu – 1/2 łyżeczki
    czosnek – 3 ząbki
    rozmaryn – 1 łyżeczka
    pieprz czarny grubo mielony – 3/4 łyżeczki
    sól peklująca - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Wędliny

Łopatka wieprzowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową opłukać i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowaru lub mocnego woreczka do zamrażania. Zamknąć go klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Następnie mięso umieścić w szynkowarze. Wstawić go do dużego garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut. Szynkowar wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Po tym czasie łopatkę wyjąć z szynkowaru i podawać pokrojoną na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować