Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

4.06 (375 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    5 dużych cebul
    7 ząbków czosnku
    marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.06 (375 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry.
  • 2. Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować