Deser szarlotkowy z kaszą i karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser, w którym smak polskich, słodkich, pachnących miodem jabłek idealnie komponuje się z chrupiącymi, aromatycznymi cynamonowymi ciasteczkami ptysiowymi i delikatną kaszą manną.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80g słomki ptysiowej np. z cynamonem
    350ml mleka
    5 łyżek miodu
    4 łyżki kaszy manny
    3 jabłka
    3 łyżeczki cynamonu
    Dekoracja:
    100g śmietany 30%
    1/2 łyżeczki miodu
    cynamon
    6szt słomki ptysiowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Deser szarlotkowy z kaszą i karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słomkę ptysiową pokruszyć i wsypać do 2 pucharków.
  • 2. Mleko zagotować z 2 łyżkami miodu, następnie wolno mieszając dodać kaszę mannę i gotować około 3 minuty. Gotową mannę przełożyć do pucharków.
  • 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon, resztę miodu, dokładnie wymieszać i karmelizować przez około 5-6 minut. Po tym czasie wystudzić i przełożyć do pucharków.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno z miodem, przełożyć do szprycy dekoracyjnej i udekorować wierzch deserków, lekko oprószyć cynamonem i dodać słomką ptysiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować