Deser, w którym smak polskich, słodkich, pachnących miodem jabłek idealnie komponuje się z chrupiącymi, aromatycznymi cynamonowymi ciasteczkami ptysiowymi i delikatną kaszą manną.
Deser szarlotkowy z kaszą i karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słomkę ptysiową pokruszyć i wsypać do 2 pucharków.
2.Mleko zagotować z 2 łyżkami miodu, następnie wolno mieszając dodać kaszę mannę i gotować około 3 minuty. Gotową mannę przełożyć do pucharków.
3.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon, resztę miodu, dokładnie wymieszać i karmelizować przez około 5-6 minut. Po tym czasie wystudzić i przełożyć do pucharków.
4.Śmietanę ubić na sztywno z miodem, przełożyć do szprycy dekoracyjnej i udekorować wierzch deserków, lekko oprószyć cynamonem i dodać słomką ptysiową.
Komentarze