Jabłecznik z kisielem

4.31 (286 ocen)

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji" po mojej niewielkiej modyfikacji :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

    Masa jabłkowa:
    1 1/2 kg jabłek
    5 - 6 łyżek cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 kisiel czerwony
Wystaw ocenę:

4.31 (286 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć blachę (25/35 cm.) i podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C. Drugą część zamrozić.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  • 3. Piana:
    Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
  • 4. Przełożenie placka:
    Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową (ja jabłka odciskam z nadmiaru soku), na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczach drugą część ciasta. Piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować