Jabłecznik z kisielem

  • wyświetlono: 68013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji" po mojej niewielkiej modyfikacji :-))

mariosylwia

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
5 - 6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel czerwony

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z kisielem

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć blachę (25/35 cm.) i podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C. Drugą część zamrozić.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  • 3. Piana:
    Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
  • 4. Przełożenie placka:
    Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową (ja jabłka odciskam z nadmiaru soku), na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczach drugą część ciasta. Piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylajabłecznikszarlotkaciasta siostry Anastazjipiana z kisielem

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: sznycel cichy

Kisiel z dzikiej róży

Kisiel zrobiony w domu smakuje...

 Sernik cytrynowy z kisielem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sernik cytrynowy z kisielem

Puszysty , mięciutki , delikatny...

cytrynowa babka z kisielem

Dodane przez: iziona

Cytrynowa babka z kisielem

Babki z dodatkiem kisielu to nie...

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

Dodane przez: mysza75

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

Racuchy ze zdrową kaszą jaglaną...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

deser

Dodane przez: Anitka0804

Szybki deser z kisielem

Ekspresowy w przygotowaniu deser...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE