„Napoleonka” z serem i karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne desery wcale nie muszą być pracochłonne i męczące. Na słodkie co nieco do kawy polecam "napoleonkę" z masą serową i karmelizowanymi jabłkami czyli takie słodkie 3w1 :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie dobrej jakości ciasta francuskiego

    2-3 jabłka

    1 łyżka masła

    3 łyżki brązowego cukru

    ½ łyżeczki soku z cytryny

    1 kieliszek wody

    250 gram sera białego 3 krotnie mielonego (można użyć takiego z wiaderka, lub gęstego naturalnego serka homogenizowanego)

    2 łyżki śmietany 30%

    3-5 łyżek cukru pudru+ cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

„napoleonka” z serem i karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozkładamy, a następnie za pomocą noża kroimy je na 8 równych prostokątów. Pokrojone ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta nakłuwamy raz koło razu widelcem i tak przygotowane ciasto wkładamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 12-15 minut lub do momentu kiedy ciastka ładnie się ze złocą.

    Upieczone prostokąty francuskie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok aby wystygły.

    Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w plasterki.

    Na patelnie wlewamy wodę, wsypujemy cukier i masło – rozpuszczamy wszystko. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą na patelnie wkładamy jabłka, wlewamy sok z cytryny i smażymy je 2-3 minuty, delikatnie potrząsając patelnią (nie mieszamy jabłek, aby ich nie połamać). Usmażone jabłka odkładamy na bok aby wystygły.

    Do miski przekładamy serek, dodajemy śmietanę, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę (cukru dodajemy wg. upodobań).

    Na połowę przestudzonych blatów francuskich wykładamy najpierw po porcji masy serowej, a na niej umieszczamy usmażone jabłka wraz z odrobiną powstałego sosu karmelowego i przykrywamy jabłka drugim blatem francuskim. Wierzch „napoleonek” oprószamy cukrem pudrem i serwujemy, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować