Pierwszy raz połączyłam jabłka z sernikiem i był to strzał w dziesiątkę :) Sernik idealnie sprawdzi się od święta, ale też do popołudniowej kawy na co dzień.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
kruchy spód: 1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
150 g masła
2 łyżki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie zmielonego ( u mnie z wiaderka)
5 jajek
150 g masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy 60 g
jabłka w karmelu: 4-5 jabłek
pół szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
sok z cytryny
cynamon
ponadto: cukier puder do oprószenia
Sernik z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: masło połącz z mąką, jajkiem, posiekanym masłem, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylep dno foremki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.12 minut w 180 st.
2.Jabłka w karmelu: jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść cukier, połącz z masłem, dodaj sok z cytryny i cynamon. Wymieszaj do połączenia składników. Dorzuć jabłka i praż w karmelu, aż owoce zmiękną i pokryją się karmelem.
3.Masa serowa: miękkie masło utrzyj na puch z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser i proszek budyniowy. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Na podpieczony kruchy spód wyłóż skarmelizowane jabłka. Na jabłka wyłóż masę serową, wyrównaj. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz ok.60 minut. Po wystudzeniu sernik oprósz cukrem pudrem.
Komentarze