Malinowa chmurka.

3.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna malinowa chmurka to ciasto na specjalne okazje, ale i nie tylko. Wygląda wyjątkowo apetycznie na talerzu zarówno upieczona w blaszce prostokątnej jak i w tortownicy. Ciasto to najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże maliny prosto z krzaka, ale spokojnie możesz je przygotować z malinami mrożonymi. Malinową chmurkę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu i ciacho to sprawdziło się idealnie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 – 26 cm

    Kruche ciasto

    1½ szkl. mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ⅓ szkl. cukru pudru
    125 g masła lub margaryny
    3 żółtka
    1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie

    Galaretka

    2 opakowania galaretki o smaku malinowym
    3 szkl. wrzącej wody
    450 g mrożonych malin

    Krem

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku

    Beza

    3 białka
    ⅔ szkl. cukru
    1 szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Malinowa chmurka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto. Wylep tak przygotowanym ciastem dno tortownicy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
    Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i wrzuć mrożone maliny, ponownie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia, gdy galaretka z malinami zacznie tężeć wylej ją na przestygnięte kruche ciasto w tortownicy. Wstaw na 2 – 3 godz. do lodówki.
    Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku. Krem wyłóż na galaretkę z malinami i wyrównaj.
    Na krem nałóż upieczoną wcześniej beze.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i tylko krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika i na papierze do pieczenia odrysuj sobie okrąg Ø 24 cm i rozsmaruj beze w tym okręgu. Na wierzchu posyp beze płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu i piecz ok. 1 godz. Pamiętaj każdy piekarnik jest inny i Ty sama najlepiej wiesz jak i w jakiem temp. w Twoim piekarniku wypieka się beza. Upieczoną bezę od razu wyjmij na blat i postaw do przestygnięcia. Przestygnięty blat bezowy nałóż na krem.
    Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki.
    Smacznego!!!

Porady

1 szkl. = 250 ml. Blat bezowy, żeby się nie kruszył i nie łamał, staram się z papieru do pieczenia podebrać cieniutką deseczką,można też dużym nożem przejechać pod bezą, żeby lepiej odchodziła od papieru. Następnie zsuwam z tej deseczki delikatnie na krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować