Jest to moje ulubione ciasto od dawna. Jak raz zrobimy to ciasto to bardzo często się do tego ciasta wraca. Koniecznie jeśli nie robiłeś to musisz je zrobić.
Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatam i schładzam godzinę w lodówce.
2.Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na wymiar formy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut w 175 st.C
3.Białka ubij dodaj po łyżce stopniowo cukier. Miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania połysku na bezie. Dodaj mąkę , wymieszaj i wyłóż bezę na papier o wymiarach blachy np. 23cm/23cm . Najlepiej obrócić formę dnem do góry i położyć na nią papier z bezą. Wtedy beza ładnie się wysuszy.
4.Bezę posyp płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika 140st.C. Piekę przez godzinę, czasami godzinę i 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
5.3 galaretki rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Po wystudzeniu dodaj zimne maliny, a jeśli masz mrożone dodaj je od razu do gorącej galaretki.
6.Śmietanę ,serek, cukier i wydrążone ziarenka laski wanilii, śmietanfix dodaj do miski i miksuj na średnich obrotach.
7.Na patelni prażę pozostałe migdały na lekko rumiany kolor. Po wystudzeniu dodaję migdały do masy i mieszam łyżką.
8.Złożenie ciasta: Na kruchy spód wykładam tężejąca galaretkę z malinami. Następnie wykładam masę śmietanową wymieszaną z migdałami. Na górę ciasta delikatnie przekłądam wystudzoną bezę.
Komentarze