Malinowa chmurka

4.34 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to moje ulubione ciasto od dawna. Jak raz zrobimy to ciasto to bardzo często się do tego ciasta wraca. Koniecznie jeśli nie robiłeś to musisz je zrobić.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kruche ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    100 g. zimnego masła.

    Galaretka:
    0,5kg malin lub 2 op.mrożonych malin
    3 galaretki malinowe
    1 litr gorącej wody.

    Beza z migdałami:
    3białka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    50g płatków migdałowych

    masa śmietanowa:
    0,5l. śmietany kremowej 30%lub 36%
    1 serek mascarpone 250g
    2 śmietan-fixy
    1 laska wanilii lub cukier waniliowy
    50g. prażonych płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

4.34 (182 ocen)

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatam i schładzam godzinę w lodówce.
  • kruche ciasto 2. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na wymiar formy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut w 175 st.C
  • beza 3. Białka ubij dodaj po łyżce stopniowo cukier. Miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania połysku na bezie. Dodaj mąkę , wymieszaj i wyłóż bezę na papier o wymiarach blachy np. 23cm/23cm . Najlepiej obrócić formę dnem do góry i położyć na nią papier z bezą. Wtedy beza ładnie się wysuszy.
  • beza 4. Bezę posyp płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika 140st.C. Piekę przez godzinę, czasami godzinę i 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • galaretka 5. 3 galaretki rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Po wystudzeniu dodaj zimne maliny, a jeśli masz mrożone dodaj je od razu do gorącej galaretki.
  • smietana 6. Śmietanę ,serek, cukier i wydrążone ziarenka laski wanilii, śmietanfix dodaj do miski i miksuj na średnich obrotach.
  • śmietana 7. Na patelni prażę pozostałe migdały na lekko rumiany kolor. Po wystudzeniu dodaję migdały do masy i mieszam łyżką.
  • złozenie 8. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wykładam tężejąca galaretkę z malinami. Następnie wykładam masę śmietanową wymieszaną z migdałami. Na górę ciasta delikatnie przekłądam wystudzoną bezę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone Migdały Śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować