Jest to moje ulubione ciasto od dawna. Jak raz zrobimy to ciasto to bardzo często się do tego ciasta wraca. Koniecznie jeśli nie robiłeś to musisz je zrobić.
1.
Składniki na ciasto zagniatam i schładzam godzinę w lodówce.
2.
Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na wymiar formy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut w 175 st.C
3.
Białka ubij dodaj po łyżce stopniowo cukier. Miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania połysku na bezie. Dodaj mąkę , wymieszaj i wyłóż bezę na papier o wymiarach blachy np. 23cm/23cm . Najlepiej obrócić formę dnem do góry i położyć na nią papier z bezą. Wtedy beza ładnie się wysuszy.
4.
Bezę posyp płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika 140st.C. Piekę przez godzinę, czasami godzinę i 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
5.
3 galaretki rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Po wystudzeniu dodaj zimne maliny, a jeśli masz mrożone dodaj je od razu do gorącej galaretki.
6.
Śmietanę ,serek, cukier i wydrążone ziarenka laski wanilii, śmietanfix dodaj do miski i miksuj na średnich obrotach.
7.
Na patelni prażę pozostałe migdały na lekko rumiany kolor. Po wystudzeniu dodaję migdały do masy i mieszam łyżką.
8.
Złożenie ciasta: Na kruchy spód wykładam tężejąca galaretkę z malinami. Następnie wykładam masę śmietanową wymieszaną z migdałami. Na górę ciasta delikatnie przekłądam wystudzoną bezę.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze