MALINOWA CHMURKA

3.5 (10 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Malinowa chmurka to bardzo pyszne i dekoracyjne ciasto, nadaje się do niedzielnej kawy, na świąteczny stół, ale również może być w formie tortu. Cztery warstwy różnych smaków idealnie ze sobą współgrają.
Kruche ciasto, maliny w galaretce, delikatny krem waniliowy a na samej górze chrupiącą beza- to jak wisienka na torcie.
Ciasto wymaga czasu,ale wszystkie kroki są bardzo proste i szybko się je wykonuje. Cały filmik z przygotowania znajduje się w linku https://youtube.com/c/smacznienatalerzu

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    •180g przesianej mąki pszennej
    •40g cukru pudru
    •2 łyżeczki cukru waniliowego
    •½ łyżeczki proszku do pieczenia
    •szczypta soli
    •3 żółtka
    •130g zimnego startego na tarce masła

    BEZA:
    •3 białka
    •szczypta soli
    •150g drobnego cukru
    •2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    •1 łyżeczka soku z cytryny
    •garść płatków migdałowych

    KREM:
    •500ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
    •250g schłodzonego mascarpone
    •3 łyżki cukru pudru ( wg uznania)
    •2 łyżeczki soku z cytryny
    •nasiona z 1 laski wanilii lub esencja waniliowa

    GALARETKA:
    •3 galaretki malinowe
    •800ml wrzątku
    •750g malin
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy wystygną dodajemy wcześniej umyte maliny.
Wystaw ocenę:

3.5 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 15min. Formę o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy ciasto, nakłuwamy widelcem. Schładzany w zamrażarce przez 15min. Pieczemy w 190°C przez około 17-20min na złoty kolor. Chłodzimy na kracie.
  • 2. BEZA:
    Na papierze odbijamy dno formy w której pieczone było ciasto. Obracamy na drugą stronę i przyklejamy na blaszce.
    Białka umieszczamy w misie miksera, ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, następnie dodajemy partiami cukier. Miksujemy około 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Wykładamy równomiernie na przygotowany papier. Posypujemy migdałami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C. Bezę suszymy około 1,20h. Po 20 minutach zmniejszyłam temp do 100°C
  • 3. KREM:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy.
  • 4. GALARETKA:
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy wystygną dodajemy wcześniej umyte maliny.
  • 5. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Formę, w której piekło się ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy ubitą śmietanę i kładziemy wystudzoną bezę. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Rady: •można użyć mrożonych malin, wtedy galaretka będzie szybciej tężeć. •ciasto można złożyć również w rancie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mąka pszenna Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować