Delikatne Pierogi Z Borówkami

5 (142 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 30 pierożków:
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl gorącego mleka z wodą
    szczypta soli
    1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
    około 200 gr borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierogi

Delikatne pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.
    2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej. Zagniatamy około 5 min.
    3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.
    4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.
    5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.

Porady

Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Śmietana Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować