Pierogi z borówkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierogi z borówkami to rewelacyjna alternatywa dla jagód. Są równie pyszne a dostępność borówek jest dużo większa. Pyszne polane śmietaną z cukrem na pewno urzekną nie jednego smakosza.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 średnie jajko
    2/3 szklanki ciepłej wody (+/- 2 łyżki)
    250 g borówek
    150 g śmietany
    cukier zwykły oraz cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice wsypujemy mąkę robimy w środku zagłębienie i wbijamy do niego jajko. Następnie dodajemy sól oraz zagniatamy mąkę do środka stopniowo dodając lekko ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy ok 10 min bądź korzystamy z robota planetarnego który zrobi to za nas i pod sam koniec lepimy jedynie kulkę (jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wody) Odstawiamy w foli ciasto na 25.
  • 2. Stolnice posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każde bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką koła wkładamy ok 3-4 mniejszych borówek dodajemy szczyptę cukru pudru. Smarujemy krawędzie lekko wodą a następnie składamy na pół zlepiamy palcami a następnie dociskamy widelcem. Wrzucamy na gotującą wodę na ok 5 min. Odcedzamy podajemy ze śmietaną i cukrem posypane pozostałymi borówkami.


    Jeśli chcemy możemy część pierogów odgrzać później więc gotujemy 3 min. Kiedy wystygną na ręce bierzemy olej i oliwimy każdego pieroga wkładając do pojemnika. Kiedy ponownie je zagrzewamy wrzucamy na wrzątek na kolejne 2-3 minuty (do wypłynięcia pieroga)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować