Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:

    3 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki gorącego mleka
    szczypta soli
    ok 300 g borówek amerykańskich
    cukier

    SOS KOKOSOWY:

    400 g śmietany 12%
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Sosy

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia.
  • 2. Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi w ilości według własnego smaku. Sos kokosowy podać razem z gorącymi pierogami posypując całość wiórkami i świeżymi borówkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować