Najlepsze ciasto na pierogi

4.51 (191 ocen)

  • 10 min

Po długich poszukiwaniach tego jedynego, najlepszego ciasta na pierogi znalazłam swój ulubiony przepis. Ciasto jest zawsze elastyczne i bardzo „wdzięczne” w lepieniu. Lepienie pierogów z tego ciasta należy do prawdziwych przyjemności.

  • 10 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    400 ml bardzo gorącej wody
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Najlepsze ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę. Przegarniając mąkę nożem dolewać do niej gorącą wodą. Gdy ciasto przyjmie całą wodę, wymieszać całość nożem. Odczekać chwilę, aby sparzona mąka trochę przestygła, wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować wałek. Odkrawać po grubym plastrze ciasta i podsypując mąką rozwałkować na placek. Wykrawać kółeczka i nadziewać dowolnym farszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować