Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, lekkie i aksamitne ciasto na pierogi z dodatkiem serka mascarpone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    123g serka mascarpone
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    ok 1 szklanki ciepłej wody lub mleka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli.

    Dodatkowo:
    borówki
    cukier
    jogurt z owoców leśnych do polania
    duży garnek z gorącą wodą + 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skłądniki na ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i opcjonalnie dolewamy ciepłe mleko. Jak już wszystko się połączy powinno powstać jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni dosyp odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.
  • Ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Powinno odchodzić od dłoni.
  • ciasto na pierogi 3. Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 3mm podsypując mąką pszenną, aby ciasto nam nie przywierało do stołu i wałka.
  • ciasto na pierogi 4. Na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka.
  • ciasto na pierogi 5. Na każde wycięte kółko z ciastem nakładamy borówki i pół łyżeczki cukru.
  •  pierogi 6. Za pomocą specjalnego urządzenia zlepiamy pierogi. Można również ręcznie dowolnym stylem.
  • pierogi 7. Pierogi wrzucamy do gotującej wody z 2 łyżkami oleju. Gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy pierogi.
    Podajemy z cukrem i polane jogurtem.

Porady

Ciasto można użyć z różnym nadzieniem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować