Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i opcjonalnie dolewamy ciepłe mleko. Jak już wszystko się połączy powinno powstać jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni dosyp odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.
2.Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Powinno odchodzić od dłoni.
3.Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 3mm podsypując mąką pszenną, aby ciasto nam nie przywierało do stołu i wałka.
4.Na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka.
5.Na każde wycięte kółko z ciastem nakładamy borówki i pół łyżeczki cukru.
6.Za pomocą specjalnego urządzenia zlepiamy pierogi. Można również ręcznie dowolnym stylem.
7.Pierogi wrzucamy do gotującej wody z 2 łyżkami oleju. Gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy pierogi.
Podajemy z cukrem i polane jogurtem.
Porady
Ciasto można użyć z różnym nadzieniem.
Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Komentarze