Drożdżowe pierożki z jabłkami.

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Pulchne i bardzo pyszne.Po prostu rozpływają się ustach.Polecam do kawy lub herbaty.Ciasto nie musi wyrastać,więc szybko możemy je przygotować.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    3 dag drożdży
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki śmietany 12 %
    1 żółtko
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    4 jabłka
    1 białko
    cukier kryształ do posypania pierożków
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pierogi

Drożdżowe pierożki z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem.Do mąki dać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i drożdże ,zagnieść ciasto.Ciasto powinno być mięciutkie.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Lepienie pierożków. 3. Ciasto wałkować ,wykrawać krążki,na każdy nakładać startych jabłek,zlepiać jak pierogi,smarować białkiem i posypywać cukrem kryształem.
  • Przed pieczeniem. 4. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Upieczone. 5. Pierożki piec około 25 -30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia

Porady

Jeżeli jabłka mają dużo soku to należy je odcisnąć,zbyt kwaśne można trochę posłodzić. Z przepisu wychodzi 24 pierożki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować