Zupa z dyni i kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oto dynia w kolejnej odsłonie, tym razem proponuję lekką, warzywną zupę z dodatkiem słodkiej kukurydzy i papryki.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ dyni Hokkaido (700g)

    3 kolby kukurydzy

    3 papryki (ja dodaje czerwoną i białą)

    2 marchewki

    3 pomidory

    kawałek selera

    pół pora

    3 ząbki czosnku

    po gałązce tymianku, rozmarynu, oregano oraz majeranku (zioła mogą być również suszone)

    sól, pieprz

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Zupa z dyni i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do garnka wlać 2l zimnej wody. Następnie dodać obrane i pokrojone w duża kostkę marchewki oraz seler.

    2.Dynię umyć i również pokroić w kostkę, nie obierać. Kukurydze umyć przełamać na połówki i wrzucić do garnka. Dodać pora (w całości), czosnek, zioła oraz przyprawy. Dolać olej i gotować około 1,5h.

    3. Papryki umyć, oczyścić pokroić w grubą kostkę (około2cmmx2cmm). Pomidory również pokroić w kostkę.

    4. Z wywaru wyjąć pora, kukurydzę oraz zioła. Włożyć pomidory i wszystko razem zmiksować.

    5.Kukurydzę ściąć z kolby, dorzucić do zupy. Dodać również pokrojoną paprykę. Wszystko przemieszać. Gotować jeszcze 15 minut. Jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować