Krem z ogórka i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z cebulą oraz czosnkiem i chwilę wszystko smażymy. Następnie wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
2.Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy około 2 min., a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta to dodajemy pozostałą ilość bulionu.
3.Na końcu dodajemy serek topiony i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zupę nalewamy na talerz,a wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pestkami dyni. Możemy również dodać świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę.
Komentarze