Curry z soczewicą i ananasem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zainspirowana kuchnią indyjską, robiąca porządki w lodówce, postanowiłam powalczyć z pogodą i stworzyć coś jednocześnie słodkiego, pikantnego i złożonego z polskich warzyw, aby szczególni sceptycy orientalnych potraw też byli zadowoleni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 małej cebuli
    2 ząbki czosnku
    Cukinia
    Mała papryka
    Marchewka
    3-4 plastry ananasa
    Kilka różyczek brokuła
    4 garście czerwonej soczewicy
    1/2 puszki kukurydzy
    2 duże pomidory
    40 ml wody
    Wafle kukurydziane lub chlebki naan
    Pieprz cayenne
    Curry
    Oregano
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Natka pietruszki
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Curry z soczewicą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroję w kostkę, w dużym garnku podsmażam cebulę z czosnkiem i pieprzem cayenne do czasu, aż się zeszklą. Dodaję marchew oraz brokuł i podsmażam dalej. Dodaję pomidory i duszę pod przykryciem, aż się rozpadną i wytworzą sos.
  • 2. Dodaję resztę warzyw: kukurydzę, cukinię i paprykę, dorzucam soczewicę, doprawiam oregano i obficie curry (2 łyżeczki). Mieszam. Dolewam wody (tyle, aby była na dnie i absolutnie nie może przykrywać warzyw), ugniatam trochę warzywa i czekam, aż zmiękną, gotując na małym ogniu (bez przykrywki).
  • 3. Gdy warzywa zmiękną, a sos się lekko zredukuje, dorzucam ananasa pokrojonego w kostkę. Jeśli jest to ananas z puszki - należy go najpierw wypłukać pod wodą. Dolewam jogurt, aby stworzył małą ilość sosu, dosypuję natkę pietruszki i mieszam. Podaję z waflami kukurydzianymi lub chlebkami naan, udekorowane sezamem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować