DAKTYLOWIEC

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

FIT

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - 230 g daktyli suszonych
    - 250 ml gorącej wody
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    - 100 g zmielonych orzechów włoskich
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 jajko
    - 85 g roztopionego masła 82% lub oleju kokosowego
    - szczypta soli

    POLEWA:
    - 2 płaskie łyżki masła 82%
    - 2 płaskie łyżki śmietanki 12%
    - 2 czubate łyżki kakao
    - 4 łyżki cukru kokosowego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Daktylowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle oraz sodę oczyszczoną zalej gorącą wodą. Odstaw, aż zmiękną i wystygną. Zblenduj na gładką masę. Do miski włóż suche składniki. Następnie mokre i wszystko razem wymieszaj. Przełóż do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. Udekoruj polewą czekoladową.

    Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka. Podgrzewaj, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować