Blok daktylowy to nieco inna wersja bloku czekoladowego, bo zamiast cukru dodałam do niego suszone daktyle i tak powstał blok daktylowy, czyli pyszne ciasto bez pieczenia.
12 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1) 350 g daktyli
2) 125 ml wody, w której moczyły się daktyle
3) 370 g mleka w proszku
4) 200 g masła
5) 2 łyżki kakao
6) 350 g herbatników bez cukru
7) garść żurawiny, orzechy
Blok daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy je, ale pozostawiamy wodę, w której moczyły się daktyle. Daktyle miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, w której moczyły się daktyle, dodajemy do niej masło i podgrzewamy tak, żeby masło się rozpuściło. Potem dodajemy zmiksowane daktyle i mleko w proszku i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy, a na koniec pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.
3.Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia o wymiarach 25x15 cm wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aż masa stężeje. Wierzch możemy posypać kakao.
Komentarze