Blok daktylowy

5 (1 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Blok daktylowy to nieco inna wersja bloku czekoladowego, bo zamiast cukru dodałam do niego suszone daktyle i tak powstał blok daktylowy, czyli pyszne ciasto bez pieczenia.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 350 g daktyli
    2) 125 ml wody, w której moczyły się daktyle
    3) 370 g mleka w proszku
    4) 200 g masła
    5) 2 łyżki kakao
    6) 350 g herbatników bez cukru
    7) garść żurawiny, orzechy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Blok daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy je, ale pozostawiamy wodę, w której moczyły się daktyle. Daktyle miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, w której moczyły się daktyle, dodajemy do niej masło i podgrzewamy tak, żeby masło się rozpuściło. Potem dodajemy zmiksowane daktyle i mleko w proszku i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy, a na koniec pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.
  • 3. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia o wymiarach 25x15 cm wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aż masa stężeje. Wierzch możemy posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować