Blok daktylowy

  • wyświetlono: 223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Blok daktylowy to nieco inna wersja bloku czekoladowego, bo zamiast cukru dodałam do niego suszone daktyle i tak powstał blok daktylowy, czyli pyszne ciasto bez pieczenia.

aga3103
  • 12 porcje
  • 720min
  • Łatwy

Składniki

1) 350 g daktyli
2) 125 ml wody, w której moczyły się daktyle
3) 370 g mleka w proszku
4) 200 g masła
5) 2 łyżki kakao
6) 350 g herbatników bez cukru
7) garść żurawiny, orzechy

Sposób przygotowania przepisu:

Blok daktylowy

  • 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy je, ale pozostawiamy wodę, w której moczyły się daktyle. Daktyle miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, w której moczyły się daktyle, dodajemy do niej masło i podgrzewamy tak, żeby masło się rozpuściło. Potem dodajemy zmiksowane daktyle i mleko w proszku i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy, a na koniec pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.
  • 3. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia o wymiarach 25x15 cm wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aż masa stężeje. Wierzch możemy posypać kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

daktyleDeserkakaobez pieczeniacoś słodkiegobez cukrublokdeser fit

Komentarze

Podobne przepisy

BLOK KAKAOWY

Dodane przez: Czarnaewelinka

BLOK KAKAOWY

Wspaniały poczęstunek dla nieumiejących...

Ciasto bananowo-daktylowe

Dodane przez: anemon

Ciasto bananowo-daktylowe

Bardzo proste i zawsze udające...

Chlebek orzechowo-daktylowy

Dodane przez: dorota w

Chlebek orzechowo-daktylowy

Słodki chlebek o bardzo bogatym...

Ciasto krówkowo-daktykowe

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto krówkowo-daktylowe

Smaczne ciasto w którym pełno smaku...

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

Dodane przez: aniak4

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem...

Mięciutki piernik herbaciany, zwany...

Ciasto z "kajmakiem"daktylowym

Dodane przez: aga3103

Ciasto z "kajmakiem" daktylowym

Pyszny deser w wersji fit, czyli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE